At blive fri af stress ER en bumpet vej….

At blive fri af stress ER en bumpet vej….

At blive fri af stress ER en bumpet vej….

Vi kan let få den tanke, at hvis bare vi mediterer nok, siger nok fra, sover nok, strukturerer hverdagen nok, ja så er vejen ud af stress egentlig enkel. Sådan er det ikke. Og det er vigtigt at holde sig for øje både for den stressramte og for lederne.

Vi oplever mange stressramte, der føler sig skyldige under et stressforløb i ikke at gøre det godt nok. At det er deres skyld, at stressen ikke slipper så hurtigt som ønsket. Og det presser og belaster dem, så i stedet for, at gåturen og meditationen bliver et ”helle”, føles det som tvang. De tiltag, som potentielt virker stressreducerende, KAN komme til at virke stressfyldte.

Samme tænkning kan forekomme, når sygemeldte skal retur på jobbet. De ønsker ikke, at der kan sættes en finger på indkøringen. Den SKAL gå som planlagt, og i en ret opadgående linje. Den stemme er ofte en, den stressramte har kørende ved opstart. I sig selv opslidende.

Lad os slå en ting fast. Det er ikke muligt at have en ”perfekt” indkøring” (hvad det, så end er) uden bøvl og udsving. Og det skyldes ikke, at den stressramte ikke har fattet nok. Det er bare, sådan det er.

Derfor er det SÅ vigtigt, at arbejdspladsen og den stressramte streger billedet af den ret opadgående linje ud og erstatter den med billedet af en lang jævnt stigende bumpet bjergvej, der er fyldt med små og store huller. Det er virkeligheden. Her kan ingen fejle.

Både den stressramte og arbejdspladsen kan med fordel rette fokus og nysgerrigheden mod læringskurven. Den er stejl opadgående, og giver god vejledning til, hvor arbejdspladsen og den stressramte kan sætte ind. Og husk. Det er BÅDE arbejdspladsen og den stressramte, der skal udvikle sig. Det er ALDRIG kun den stressramte. Så lykkes processen sjældent.

Grunden til dette skriv er to ting:

  • At huske den stressramte på, at vejen ud af stress er individuel, at vi ikke kan tænke os fri af stress, og at det ofte er to skridt frem og et tilbage.
  • At minde arbejdspladsen om, at der VIL være tilbagefald, ubehag og besvær undervejs i en indkøring. Det er netop her, arbejdspladsen kan træde til og forsøge at støtte og ændre på forhold, som er krævende, udfordrende eller besværlige for den belastede medarbejder.

Tør træde ud i dette felt. Vær gerne sårbar, hvis du ikke har været her før. Vi lærer alle af at fejle, Ikke ved ingenting at gøre.

Hvem er jeg?

Jeg har gennemført mere end 5.000 samtaler, og er uddannet Integrative Coach Professional ved The Ford Institute for Integrative coaching (FIIC), Debbie Ford USA (2007-2009). Derudover er jeg certificeret coach fra Manning Inspire (2004) samt stresscoach ved Bjarne Toftegård (2006) og NLP practitioner (2004).

Tidligere indlæg

Køb bogen: "Ramt af stress"

Referencer

Fra mig til dig - helt gratis

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Modtag gratis redskaber, tips og gode råd til håndtering af din stress. 

+ 1 kapitel af bogen “Ramt af Stress” – en guide til stressramte.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her, som udelukkende inspirerer dig til bedre trivsel.

Du kan altid afmelde dig igen