Forstå din følelsesmæssige overreaktion ved små hændelser

Forstå din følelsesmæssige overreaktion ved små hændelser

Forstå, hvorfor selv små hændelser kan forårsage meget store følelsesmæssige reaktioner hos dig!

  • Dit barn spilder et glas mælk, og straks reagerer du med voldsom vrede
  • Din veninde glemmer jeres aftale, og du bliver helt utrolig ked af det
  • Din mand laver aftale med gutterne, og du mærker kæmpe jalousi
  • Du får kritik af chefen og følelsen af at være komplet uduelig kommer fluks
  • Dit barn er ked af det pga bøvl med en kammerat, og du overvældes af stor tristhed og smerte
  • Dit ægtefælle hører ikke ordentlig efter, hvad du siger, og ensomheden rammer dig, som en stor klump i maven 

Genkender du nogle eller lignende episoder fra hverdagen?
Jeg gør!
Det er desværre meget normalt, men afhjælper ikke rigtig problemet, at vi er flere om det, vel?

Fælles for eksemplerne er, at situationen ikke står mål med styrken af din følelse. Den er for voldsom. Der sker en overreaktion. Det tror jeg, du i hovedparten af hændelserne godt kan se. Måske ikke i momentet, men efter et stykke tid, når følelserne er kommet i ro eller under kontrol.

Hvis du IKKE registrerer, at du overreagerer, vil det give mening at kikke nærmere på de voldsomme situationer ved at stille dig selv spørgsmålet:

– Står den reaktion, jeg har, mål med det, der netop er sket?
– Hvis min kammerat har en lignende reaktion, vil jeg da synes, det er helt OK?

Det vigtigste er at blive bevidst om ens eget reaktionsmønster. Opdage, om det er en god, sund og voksen reaktion. En reaktion, som du selv ville ønske at blive mødt med, hvis du spildte mælken, glemte en aftale, gav kritikken, glemte at lytte – Overvej det!

Hvis du allerede er kommet så langt og kan se, at det her er en uhensigtsmæssig reaktion, da undlad at slå dig selv i hovedet. Det flytter ikke en dyt!!! Måske er det næsten bedre at være lykkelig uvidende, så du undgår selvkritikken – sliddet på dine relationer er status quo.

I stedet for selvkritik, bliv da nysgerrig på din reaktion. Giv dig selv tid efter hændelsen til at overveje, hvad det er for en følelse, du har svært ved at bære. Det kan være en anden følelse, end den umiddelbare første følelse. Ofte er den første følelse blot en værn til at beskytte dig fra at mærke endnu stærkere følelser som f.eks. at føle dig:

– fravalgt
– forladt
– ubetydelig
– taget for givet
– uduelig eller ikke god nok
– ensom
– din følelse…..

Når du blir klar over, hvad der i virkeligheden er på spil for dig, kan du måske se, at der i den pågældende situation, kommer gamle følelser fra tidligere hændelser med i baggagen. Det er derfor, reaktionen bliver så voldsom. Hændelsen i øjeblikket bliver en trigger på gamle forhold med ubehagelige følelser, som typisk er etableret i barndommen.

Når du opdager det, og “køber” den forklaring (kan tage tid….), vil du langt bedre kunne stoppe dig selv, og få fat i din fornuft, så det ikke er følelserne, der bestemmer, men dit intellekt. Derved kan du nuancere din reaktion, og du vil stille og roligt bedre forstå dig selv.

At arbejde med de primære følelser, som bliver trigget af hverdagens små og store begivenheder, vil sætte dig langt mere fri. Det blir dig, der styrer dine reaktioner istedet for, at det sker per autopilot og slet ikke har hold i nutidens begivenheder.

Med ønsket om en god januar måned trods restriktioner. Øv dig i at få øje på de muligheder for læring, vækst, ro, samhøring…..tiden måske også bringer med sig.

De varmeste hilsner fra Dorthe

Hvem er jeg?

Jeg har gennemført mere end 5.000 samtaler, og er uddannet Integrative Coach Professional ved The Ford Institute for Integrative coaching (FIIC), Debbie Ford USA (2007-2009). Derudover er jeg certificeret coach fra Manning Inspire (2004) samt stresscoach ved Bjarne Toftegård (2006) og NLP practitioner (2004).

Tidligere indlæg

Køb bogen: "Ramt af stress"

Referencer

Fra mig til dig - helt gratis

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Modtag gratis redskaber, tips og gode råd til håndtering af din stress. 

+ 1 kapitel af bogen “Ramt af Stress” – en guide til stressramte.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her, som udelukkende inspirerer dig til bedre trivsel.

Du kan altid afmelde dig igen