Lær dyb restitution

Lær dyb restitution

Lær at restituere, så du opbygger energi og dyb indre ro

 • Forstå vigtigheden af at slappe af 
 • Forstå hvorfor det er svært at slappe af
 • Lær vejen til dyb restitution

Forstå vigtigheden af at slappe af
Iagttager vi sportsfolk, opdager vi, at de har sat restitution i system. De gør det for at sikre, at krop og psyke oplader optimalt. Det er nødvendigt for at yde deres ypperste. Sagt med andre ord, er de uhyggelige bevidste om, at

– Der skal tilføres energi, for at de kan levere resultater
– De blir nødt til på daglig basis at veksle mellem GØREN og VÆREN tilstande
– De skal hvile for at kunne yde
– Pauser er centrale for at kunne præstere

Det er SÅ logisk!

Den logik gælder ikke kun sportsfolk. Som menneske har vi brug for løbende at få tilført energi, for at kunne håndtere de krav, hverdagen indebærer. I dag er kravet til hvile ikke så ofte behovet for fysisk hvile som behovet for en mental pause. Flere og flere jobs udmatter os i højere grad mentalt end fysisk.

Pauser er vigtige for at sikre, at der ikke sker et “overtræk” på krop og psyke. Det koster på sundheden at bruge flere ressourcer, end der opbygges. Små sygdomme kommer lettere, og stress har perfekte vilkår ved længere tids overforbrug. Det har på sigt en pris at overforbruge af dine ressourcer.

Forstå hvorfor det er svært at slappe af
Hastigheden i samfundet har været stigende i mange år. Prøv at se hastigheds forskellen på en gammel dansk film og en nutidig serie. Tankevækkende, ikk?

Samtidig er der idag på utrolig mange livs områder mængder af skrevne og uskrevne regler og krav til, hvordan vi bør agerer for at være gode og interessante samfundsborgere: 6 om dagen, 10.000 skridt, speltboller, ironman, 3 x fritidsaktiviteter pr. barn, interessante weekender og ferier, jobs med konstant udvikling og læring, god løn, smukke hjem med nutidens trends…...Du fortsætter bare!

Disse forhold (og mange flere) trigger vores gamle mønstre om at præstere. Vi tror fejlagtig, at vi først er gode nok, når vi leverer på samtlige parametre. I sig selv en umulighed, men inden i os lever disse uskrevne krav i bedste velgående. Også selv om vi sagtens med vores rationelle hjerne kan se, at det er dybt urealistisk. Meeeen, følelsesmæssigt blokerer kravene for, at vi kan finde hvile. Det uanset hvor udmattede vi er.

Udover kravene bliver nervesystemet også en modstander ved overbelastning. Hvis vores sympatiske nervesystem (speederen) igennem længere tid har været aktiveret, tager det tid at vænne det parasympatiske nervesystem (bremseren) til at forblive aktiveret. Den skal genoptrænes.

Stressede mennesker kan sagtens forblive stressede, selv om de er sygemeldte. Arbejdets krav udskiftes blot med pressende tanker som f.eks. at skulle skynde sig at blive rask og/eller konstant dårlig samvittighed over at svigte. Det er naturligt, men det er vigtigt at være bevidst om, at det er det, der kan ske, hvis ikke du aktivt lærer dig selv at slappe af, fysisk såvel som mentalt.

Lær vejen til dyb restitution
At lære at slappe af er en gradvis proces, når du gennem længere tid har overforbrugt af dig selv. Dit system har “glemt” at kunne gå fra travlhed til hvile. Det skal den genopdage. Derfor kan de fleste heller ikke nøjes med en kort sygemelding ved stress, da det tager tid at finde tilbage til dyb hvile, hvor krop og psyke heler.

Afkobling/adsprede sig
Afkobling er typisk det første trin på vej til at dyb ro, når stressen raser. Her er det nemlig oftest for svært at meditere eller lave ingenting, i hvert fald kører tankerne ofte på højtryk. Det kan være lettere først at adsprede sig med aktiviteter, som du ved afkobler dig fra dine stressfyldte tanker.

Høj og lav kravs aktiviteter
Vær opmærksom på, at der findes både høj og lav kravs aktiviteter. Som stressramt eller udmattet person har du ikke brug for høj kravs aktiviteter. Det skal være aktiviteter, som ikke kræver meget af en slidt hjerne og krop, men som samtidig optager sindet tilpas meget til at afkoble dig fra krav, følelser og tanker. Høj kravs aktiviteter er aktiviteter, som bl.a. kræver meget af dig fysisk, er koncentrationstunge, meget tempofyldte, støjende eller med store skift ift din opmærksomhed-

Eksempler på HØJ kravs aktiviteter, som du skal undgå:

 • Træning med høj intensitet
 • Diverse måleenheder ift bevægelse (tid, skridt, puls, længde, deadlines)
 • Inviterer gæster til flerretters middag
 • Store sociale arrangementer (Covid 19 hjælper her)
 • “Kreative hobby projekter” med ungerne (du har ikke brug for projekter…)
 • Renoverings projekter
 • Hoved rengøring

Eksempler på LAV kravs aktiviteter, som du endelig skal kaste dig ud i:

 • Gåture
 • Puslespil
 • Håndarbejde eller anden form for hobby aktivitet, som er ukompliceret
 • Rolige, ikke aktionsprægede serier
 • Læsning eller lytning til lydbog, podcast
 • Let havearbejde

Mange kan falde i den fælde at afkoble sig med aktiviteter, der er høj kravs aktiviteter, som er  koncentrationskrævende eller fyldt med deadlines. Det afkobler dig godt nok, men øger blot presset på en slidt krop og et presset sind.

MINDSET 
Når du gennem et stykke tid har sat tempoet ned med lav kravs aktiviteter, er det tid til at arbejde med dit mindset. Det er virkelig ikke let for en belastet krop og psyke at slappe af, men ved bevidste handlinger vil det lykkes.

Et ofte glemt, men yderst vigtigt punkt at arbejde med, er dit mindset. De fleste af os kan hvile uden at få meget ud af det, vi kan lytte til en meditation uden at blive meget roligere…..Det er helt naturligt, men ikke gavnligt. Det, der ofte blokerer, er dit mindset. Du føler ikke, du har ret til at hvile. Dit sind og dine følelser vil have dig til at yde. Du har lagt din værdi i at yde, og pludselig ryger din identitet, når det ikke længere er muligt. Derfor kan det være så svært at tillade sig at hvile.

Ved bevidst at arbejde med dit mindset, kan du lære at slappe af. Ved på et dybt plan at give dig selv lov til at modtage det, du har brug for, er  ensbetydende med ægte selvomsorg, og du vil derved lande i helings tilstanden. At mærke hvad du har brug for, at acceptere, at tingene forholder sig sådan for derefter at handle på det. Det er nøglen til et mindre stressfyldt liv. Mærk efter hvad din krop har brug for, og vær den gode voksen, som giver dig selv det. Du har brug for at hvile. Du heler, når du bevidst tillader dig at slappe af.

Afspænding
Med et venligt og accepterende mindset er det nu tid til at rette blikket mod den dybe afspænding. Den dybe afspænding kommer lettest gennem følgende:

 • yoga
 • meditation
 • mindfuldness
 • tai chi
 • at falde i staver
 • vedvarende dybe åndedrag eller åndedræts øvelser
 • nada
 • massage

Den ene metode er ikke bedre end den anden. Dit pejlemærke er den metode, du mærker giver dig den dybeste afspænding. Prøv dig frem. I perioder er det måske yoga, mens det senere viser sig at være meditation, der gavner dig.

Tænk processen mod dyb restitution som en læring proces. Du gør ikke noget forkert, hvis ikke du kan mærke roen straks. Du øver dig, og på sigt VIL øvelse gøre dig i stand til ægte afspænding, så krop og psyke heler.

Rigtig god fornøjelse !

De varmeste hilsner fra Dorthe

Hvem er jeg?

Jeg har gennemført mere end 5.000 samtaler, og er uddannet Integrative Coach Professional ved The Ford Institute for Integrative coaching (FIIC), Debbie Ford USA (2007-2009). Derudover er jeg certificeret coach fra Manning Inspire (2004) samt stresscoach ved Bjarne Toftegård (2006) og NLP practitioner (2004).

Tidligere indlæg

Køb bogen: "Ramt af stress"

Referencer

Fra mig til dig - helt gratis

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Modtag gratis redskaber, tips og gode råd til håndtering af din stress. 

+ 1 kapitel af bogen “Ramt af Stress” – en guide til stressramte.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her, som udelukkende inspirerer dig til bedre trivsel.

Du kan altid afmelde dig igen