Når gamle følelser trigges af nutidens bøvl….

Når gamle følelser trigges af nutidens bøvl….

Et stressnedbrud er vanvittig ubehagelig og smertefuld. Og det i sig selv kan tage lang tid at bearbejde. Dog sker det, at stressnedbruddet kan trigge gamle følelser, som vi ellers havde lukket inde bag lås og slå.

Det sker for langt de fleste.

Ja, faktisk for de fleste.

Hvad betyder det, at gamle følelser bliver trigget. Jo, fra barnsben har vi lært mange af de livsstrategier, som vi benytter i hverdagen. Oftest har vi ikke overvejet, om stratergierne stadig er hensigtsmæssige for os……vi gør blot, som vi altid har gjort.

For nogle af os kan en strategi være, at vi undgår at vise de sårbare følelser som svaghed, vrede og tristhed. For andre kan det betyde, at vi tror, at vi skal yde noget, for at blive accepteret og rummet. Atter andre undgår at sætte grænser, når de har brug for det. Fælles for strategierne er, at vi ikke er fleksible i vores brug af dem. Strrategien skal efterleves….tror vi på.

Når vi bliver sårbare ved et stressnedbrud, falder vore forsvarsmekanismer, og hvis vi i nutiden oplever hændelser, der sætter gang i en af vore gamle livsstrategier, får vi ofte den gamle smerte med, som vi ellers havde lukket inde, og som livsstrategien skulle dæmme op for. Det vil sige, at hændelsen, hvor vi anvender vores ufleksible livsstrategi ( at sætte grænser) kan betyde, at vi mærker den gamle smerte, hvor vi ikke fik sat grænser som barn. Gir  det mening?

Det håber jeg, det gør.

Det hjælper meget i nu´et at huske sig selv på, at ubehaget ofte er større end den nutidige hændelse begrunder. At det er gamle følelser, der er på spil. Derefter hjælper det at trække vejret ind igennem den gamle følelse og forsøge at rumme den. På den måde giver den ofte slip.

Det var tanken denne onsdag – håber I får en dejlig dag derude.

De kærligste hilsner fra Dorthe

Hvem er jeg?

Jeg har gennemført mere end 5.000 samtaler, og er uddannet Integrative Coach Professional ved The Ford Institute for Integrative coaching (FIIC), Debbie Ford USA (2007-2009). Derudover er jeg certificeret coach fra Manning Inspire (2004) samt stresscoach ved Bjarne Toftegård (2006) og NLP practitioner (2004).

Tidligere indlæg

Køb bogen: "Ramt af stress"

Referencer

Fra mig til dig - helt gratis

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Modtag gratis redskaber, tips og gode råd til håndtering af din stress. 

+ 1 kapitel af bogen “Ramt af Stress” – en guide til stressramte.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her, som udelukkende inspirerer dig til bedre trivsel.

Du kan altid afmelde dig igen