S T R U K T U R

S T R U K T U R

I gårsdagens samtaler med meget forskellige temaer var struktur det, der gik igen. Netop i går blev det skåret ud i pap for mig, at for at lykkes med at ændre dybe følsomme mønstre, er struktur et must. Mønstrene er så forankrede og dermed så svære at ændre, at vi bliver nødt til at have noget konkret for forholde os til, for at det ikke løber ud i sandet, og blot forbliver en ikke integreret indsigt.

Den kreative direktør, der hadede struktur

For år tilbage havde jeg et forløb med en kreativ direktør, som var super dygtig til ideudvikling, men et reelt problem for sine kollegaer. Han udskød i uge- og månedsvis at få sit timeforbrug nedskrevet på arbejdssedler, og det gjorde det yderst besværligt at få penge i kassen fra kunderne.

Under vores samtaler kom det frem, at han hadede struktur. Han var for kreativ og desuden et rodehoved. Struktur dræbte hans kreativitet, og det var jo det, han fik sin løn for. Jeg spurgte ind til, hvor meget af hans tid, han brugte på diskussioner med kolleger om de manglende timesedler. Joh, det brugte han da en del tid på, faktisk dagligt. Og hvad med din samvittighed ift kollegaerne?. ja, den var der MEGET, bekræftede han. Godt så, hvor mange af dine 100 mentale brikker tror du, du bruger på din dårlige samvittighed og beklagelser fra kollegaer. Så blev der stille. Han fik en AHA oplevelse.

Her brugte han i hvert fald 50%, og han svarede, at det jo kun vil tage ham ca. 20 min. at udfylde timesedlerne hver dag.

Kan du se, hvor jeg vil hen? 

Lige pludselig blev han motiveret. Han kunne godt se, at han brugte længere tid på uudfyldte timesedler end på at udfylde dem. Samtidig drænede det hans kreativitet (det han forsøgte at undgå). Men indsigten løste jo ikke problemet. Det motiverede. Det gjorde i stedet den struktur, vi aftale. Struktur, som han elskede at hade.

Vi udarbejdede en struktur helt simpelthen. De første 20 min. af arbejdsdagen gik med at udfylde timesedler. Det var strukturen. Det var ikke let for ham, men det blev lettere, og indsigten var jo, at det var langt mindre bøvlet end det, han bød sig selv i øjeblikket.

Min pointe er: Selv om det lyder kedeligt, og vi umiddelbart tænker, at det frarøvet os vores frihed, så er struktur det, der gør, at vi kommer i mål med stort som småt. Uden struktur er det svært at ændre en vane.

Covid 19 krisen

Noget af det, vi troede, vi ville elske ved krisen, men som samtidig har givet mange problemer, er netop de manglede rammer og struktur. Vi elsker ferien, fordi der er valgfrihed på alle hylder, men blir det hverdag, forsvinder magien.

Til daglig hjælper struktur os med at få ting til at ske. Vi sparer mental energi på ikke at overveje alt i vores hverdag. Noget er givet. Gad vide hvor bøvlet det ville være, hvis ikke vi havde aftalte arbejdstider eller færdselsregler. Puha, ikk?

Det er ofte nødvendigt, og uundgåeligt ved stor smerte, at lære sig selv og sine mønstre at kende. Men det er ikke nok. Meget meget få mennesker, inklusiv mig selv, ændrer noget ved en indsigt. Indsigten skal arbejdes ind i en hverdagsagtig struktur, for at den kommer til live. Dvs:

 

  • Ønsker du i højere grad at prioritere dig selv, må du finde en struktur, hvor du ved, hvornår og hvordan det skal foregå
  • Skal du have uforstyrret tid til at løse koncentrationsopgaver, skal du og arbejdspladsen vide, hvornår og hvordan det sker, så de kan tage hensyn = struktur
  • Ønsker du at blive bedre til at tale om dine følelser, ja, så hjælper det gevaldigt at få en struktur på plads med ægtefællen.  Ellers er sandsynligheden stor for, at det løber ud i sandet
  • Ønsker du at lære at rumme smertelige følelser, så sæt en struktur op, så du ved, hvordan du vil håndtere det fremover, ellers gør du jo som altid; eks. vejrtrækning, dialog, meditation, nedskrivning af tanker
  • Du fortsætter bare….

 

Som du kan se, foreslår jeg altid, at selv de følelsesmæssige forhold bliver omsat til en eller anden form for struktur, ellers er det super svært at ændre de dybe mønstre. Følelser kan bedst lide det velkendte og stritter imod forandringer. Derfor kan indsigten ikke stå alene. Der skal indarbejdes i hverdagsagtige handlinger.

Og et tip: For at det lykkes, er det bedst at gøre strukturen synlig. Det kan være i fælles kalenderen, på papir, en note, en aftale med ægtefællen, kollegaen eller chefen. Det at forpligte sig til andre, virker langt stærkere end en aftale med dig selv. Loyalitet har det med at være stærkere overfor andre end os selv.

De varmeste hilsner fra Dorthe

Hvem er jeg?

Jeg har gennemført mere end 5.000 samtaler, og er uddannet Integrative Coach Professional ved The Ford Institute for Integrative coaching (FIIC), Debbie Ford USA (2007-2009). Derudover er jeg certificeret coach fra Manning Inspire (2004) samt stresscoach ved Bjarne Toftegård (2006) og NLP practitioner (2004).

Tidligere indlæg

Køb bogen: "Ramt af stress"

Referencer

Fra mig til dig - helt gratis

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Modtag gratis redskaber, tips og gode råd til håndtering af din stress. 

+ 1 kapitel af bogen “Ramt af Stress” – en guide til stressramte.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her, som udelukkende inspirerer dig til bedre trivsel.

Du kan altid afmelde dig igen